СЪБИТИЯ

 
****  
 ****


ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ НА ТУРСКАТА КАРИКАТУРА


С удоволствие съобщаваме, че предстои осмото издание на Фестивала на усмивките/Smile Art Fest. Темата на тазгодишното издание на Фестивала на усмивките е посветена на добрите отношения между Балканските страни и народи и по-специално на добросъседството между България и Република Турция. Във връзка с това ви каним на изложбата „Големите майстори на турската карикатура”, в която ще бъдат представени творби на рисувания хумор от 60-те години на миналия век до наши дни. Осем популярни турски карикатуристи ще бъдат гости на първата изложба от фестивала, от 25 май до 11 юни 2017 г., в залите ва Градската художествена галерия на Пловдив, на улица „Княз Александър I” № 15.
По същото време, от 26 до 29 май 2017 г., в Етнографския музей в Пловдив, ще бъде проведен Форум на Балканската карикатура, в който ще вземат участие карикатуристи от пет Балканските страни и нашите гости от Република Турция.
  
линк към събитието: https://www.facebook.com/events/119410288632646*****
ФОРУМ НА БАЛКАНСКАТА КАРИКАТУРА
 За първи път от 26 до 29 май, в Етнографския музей в Пловдив, в рамките на осмото издание на Фестивала на усмивките ще бъде проведен Форум на Балканската карикатура с участието на карикатуристи от пет балкански страни. По време на Форума ще бъде отрита изложба „Големите майстори на балканската карикатура”, която ще представи творби на автори на рисувания хумор от всички балкански държави. Откриването ще се състои на 27.05.2017 г. от 17:00 ч. в пространството на музея, а за приятното настроение ще допринесът турските национални напитки любезно осигурени от нашите партньори Геслин ООД.
По същото време от 25 май до 11 юни 2017 г., в Градската художествена галерия, на улица „Княз Александър I” № 15, ще бъде експонирана изложба „Големите майстори на турската карикатура”, в която ще бъдат представени турските майстори на рисувания хумор от 60-те години на миналия век до наши дни, за която специално ни гостуват осем популярни турски карикатуристи.
Организатор на събитието е Фондация „Имеон-Балкани” в партньорство с Дружеството на турските карикатуристи, Европейската федерация на карикатуристите FECO, Съюза на българските художници и община Пловдив.
линк към събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1904037876543134

*****
Фестивалът на усмивките/SMILE ART FEST обявява своите лауреатив Националния дворец на културатаНа 16 ноември 2016 г., от 18.30 ч., в изложбеното пространство на фоайе Запад на Националния дворец на културата ще бъде открита изложба с номинираните за награда творби от седмото издание на Фестивала на усмивките/SMILE ART FEST и официално ще бъдат обявени резултатите от конкурсната програма.
В екпозицията от Международния фестивал за пощенско изкуство (Mail Art), хумористична рисунка и карикатура могат да бъдят видяни интерпретациите на популярни майстори на рисувания хумор по темата: „Дестинация Балкани – Дестинация България“.
Основната тема е допълнена от генералния спонсор на фестивала Пощенска банка с още една конкурсна категория – „Дестинация: Бъдеще“ – бъдещето в живота на българския и на така близките му по дух и душевност балкански народи от гледна точка на съвременните технологии.
Организатор на фестивала е Фондация „Имеон-Балкани” в партньорство със Съюза на българските художници, Европейската федерация на карикатуристите – FECO, Съюза на българските филателисти и Българското дипломатическо дружество.
Фестивалът е част от културния календар на министерството на културата и е под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Изложбата ще продължи до 25 ноември.*****


МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА УСМИВКИТЕ/SMILE ART FEST ЩЕ ГОСТУВА В НОЩТА НА ИЗКУСТВАТА В СТАРА ЗАГОРА

На 30 септември, Международният фестивал за пощенско изкуство (Mail Art), хумористична рисунка и карикатура ще гостува в Нощта на изкуствата в Стара Загора със Smile Art хепънинг, а от 27 септември до 5 октомври представителна изложба от Фестивала на усмивките ще бъде експонирана във фоайето на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Посетителите ще могат да видят номинираните за награда творби, да дадат своето предпочитание за най-добра рисунка и да участват в томбола с награди.

 Седмото издание на Smile Art Fest-а е на тема „Дестинация Балкани – Дестинация България“, която е допълнена от генералния спонсор на фестивала – Пощенска банка с още една конкурсна категория – „Дестинация: Бъдеще“, свързана с мотото на нейната 25-та годишнина.

Патрон на фестивала е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски.

Организатор на събитието е фондация „Имеон-Балкани“ в партньорство с Министерството на културата, Световната федерация на карикатуристите – FECO, Съюза на българските художници, Съюза на българските филателисти и Българското дипломатическо дружество.

линк към събитието: https://www.facebook.com/events/1593275760968877/

***** https://www.facebook.com/events/960137717427926/

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА УСМИВКИТЕ/SMILE ART FEST ЩЕ ГОСТУВА В РУСЕ!

От 16 до 26 септември в централното фоайе на Доходното здание ще бъдат експонирани повече от 100 номинирани за награда творби от Международния фестивал за пощенско изкуство (Mail Art), хумористична рисунка и карикатура. Зрителите ще могат да видят интерпретациите на майсторите на рисувания хумор от цял свят на тема България, Балканите и балканските нрави.
Организатор на Фестивала на усмивките е фондация „Имеон-Балкани“ в партньорство с Министерството на културата, Световната федерация на карикатуристите – FECO, Съюза на българските художници, Съюза на българските филателисти и Българското дипломатическо дружество.
Главната тема „Дестинация Балкани – Дестинация България“, е допълнена от генералния спонсор Пощенска банка с още една конкурсна категория – „Дестинация: Бъдеще“, свързана с мотото на 25-тата ѝ годишнина.
Патрон на фестивала е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски.

Откриване:
16 септември 2016 г.
от 18.00 ч.
Доходно здание – централно фоайе
площад “Свобода” № 4


линк към събитието: https://www.facebook.com/events/960137717427926/ 

***** 
От 4 до 11 септември в Дома на културата „Борис Христов” ще бъдат експонирани номинираните за награда творби, в които майстори на рисувания хумор от цял свят представят своето виждане за нашата страна, Балканите и балканските нрави.
В Българската културна столица ще се проведат заседанията на международното жури, като трима от неговите членове ще подредят свои изложби в Капана.
Румънският карикатурист Кристиан Топан – в галерия „PLOVEDIV”, Махмут Акгюн от Турция в галерия „Лаутлиев”, а българският „майстор на карикатурата” Анатолий Станкулов ще покаже в Point Blank Gallery изложба сатирична живопис със 17 еротични реплики на картини на Модилиани.
SMILE ART FEST-ът ще стартира в Пловдив на 5 септември от 18.30 ч. с Cartoon Smile Session с участието на членовете на журито на площада на ул. Христо Дюкмеджиев № 10 в Капана, където ще бъде експонирана и изложба на открито с творби от фестивала.
Смайл хепънингът ще продължи на същото място и през следващия ден. Чрез иновативните устройства Bamboo-Spark, осигурени от Пощенска банка, нарисуваното от карикатуристите веднага ще може да бъде дигитализирано и запаметено като файл на телефон или компютър.
Събитието се провежда с любезното домакинство на община Пловдив.

 Откриването на фестивала в Пловдив "Широкото" в Капана - ул. Христо Дюкмеджиев 10.

 Махмут Акгюн -Турция

 Smile Art Session


 ******Седмото издание на Фестивалът на усмивките ще стартира в Бургас на 19 август 2016 г. Организаторите от фондация „Имеон-Балкани“ са определили тема на фестивала „Дестинация Балкани – Дестинация България“, а генералният спонсор Пощенска банка добавя още една конкурсна категория с поглед напред – „Дестинация: Бъдеще“, свързана с мотото на 25-тата й годишнина.
Специални гости на първия ден от фестивала ще бъдат популярните карикатуристи Чавдар Николов и Анатолий Станкулов, които ще рисуват на живо с иновативните устройства Bamboo – Spark, осигурени от Пощенска банка. Посредством тях, нарисуваното на хартия веднага може да бъде дигитализирано и запаметено като файл на телефон или компютър чрез нова съвременна технология.
Почитателите на рисувания хумор ще могат са си изберат любима карикатура, да участват в томбола с награди и да получат автограф от гостуващите артисти.

Откриване:
галерия „Георги Баев“
19 август 2016 г., 19:00 ч.

For 7th time SMILE ART FEST 2016 gathered in Bulgaria masters of drawing humor from all around the world. The festival is an open contest for all professionals drawing in the field of caricature and humour. This year the themes is "Destination Balkans - Destination Bulgaria" and "Destination: Future" associated with the motto of our general sponsor Postbank and their 25th anniversary.
The opening of the festival will be in Burgas on 8th of August 2016 at 19:00 pm in Gallery "Georgi Baev". Special guests of the festival will be famous cartoonists Chavdar Nikolov and Anatoliy Stankulov who will draw live with the innovative devices Bamboo - Spark, provided by Postbank. Through them, drawings on paper can be immediately digitized and saved as a file on a phone or a computer via new advanced technology.
The best cartoons will be judged by a distinguished international jury and awarded with cash and special prizes. The festival also will visit Plovdiv, Stara Zagora, Ruse and Sofia.
rnational jury and awarded with cash and special prizes. The festival also will visit Plovdiv, Stara Zagora, Ruse and Sofia.
 
Opening:
Gallery "Georgi Baev"
19.08.2016, 19:00 

 Откриването в галерия "Георги Баев" в Бургас

 Чавдар Николов

Анатолий Станкулов

 Участничка в томболата с една от номинираните от нея карикатури за наградата на публиката.

 Усмихнати хора

***** Изложба „Българско изкуство за вашето дете и за детето във вас”

Работилница за българско изкуство

В галерия „Дебют“ към Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, е подредена изложба „Българско изкуство за вашето дете и за детето във вас”. Ескпозицията представя етапите от създаването на едноименната интерактивна книга, разработена като учебно помагало от младия художник Юлиан Станкулов.
Проектът е подкрепен от фонд „Култура“ към Министерството на културата, фондация „Имеон-Балкани“ и Център за изкуства „Арт лаборатория“.
В рамките на изложбата днес, 15.06.2016 г., от 15:00 ч., ще се проведе работилница за българско изкуство, отворена за всички интересуващи се малки и пораснали деца. В работилницата ще вземат участие и ученици от специалност „Илюстрация“ от НУИИ.
В работилницата ще можете да си направите „златен“ тракийски венец, прабългарска розета, както и да се потопите в света на традиционните ни изкуства.