SMILE ART FEST 2017

 ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ НА ТУРСКАТА КАРИКАТУРА


Темата на тазгодишното издание на Фестивала на усмивките е посветена на добрите отношения между Балканските страни и народи и по-специално на добросъседството между България и Република Турция. Във връзка е организирана изложбата „Големите майстори на турската карикатура”, в която са представени творби на рисувания хумор от 60-те години на миналия век до наши дни. Турски карикатуристи бяха гости на първата изложба от фестивала, от 25 май до 11 юни 2017 г., в залите ва Градската художествена галерия на Пловдив, на улица „Княз Александър I” № 15.
По същото време, от 26 до 29 май 2017 г., в Етнографския музей в Пловдив, беше проведен Форум на Балканската карикатура, в който взеха участие карикатуристи от Балканските страни и нашите гости от Република Турция.
 


*****
ФОРУМ НА БАЛКАНСКАТА КАРИКАТУРА
 
 За първи път от 26 до 29 май, в Етнографския музей в Пловдив, в рамките на осмото издание на Фестивала на усмивките беше проведен Форум на Балканската карикатура с участието на карикатуристи от балканските страни. По време на Форума беше отрита изложба „Големите майстори на балканската карикатура”, която представи творби на автори на рисувания хумор от всички балкански държави. Откриването се състоя на 27.05.2017 г. от 17:00 ч. в пространството на музея, а за приятното настроение допринесоха турските национални напитки любезно осигурени от нашите партньори Геслин ООД и турски сладки от сладкарница "Джумая".
Организатор на събитието е Фондация „Имеон-Балкани” в партньорство с Дружеството на турските карикатуристи, Европейската федерация на карикатуристите FECO, Съюза на българските художници и община Пловдив.
 

*****


Фестивалът на усмивките/SMILE ART FEST обявява своите лауреатив Националния дворец на културатаНа 16 ноември 2016 г., от 18.30 ч., в изложбеното пространство на фоайе Запад на Националния дворец на културата ще бъде открита изложба с номинираните за награда творби от седмото издание на Фестивала на усмивките/SMILE ART FEST и официално ще бъдат обявени резултатите от конкурсната програма.
В екпозицията от Международния фестивал за пощенско изкуство (Mail Art), хумористична рисунка и карикатура могат да бъдят видяни интерпретациите на популярни майстори на рисувания хумор по темата: „Дестинация Балкани – Дестинация България“.
Основната тема е допълнена от генералния спонсор на фестивала Пощенска банка с още една конкурсна категория – „Дестинация: Бъдеще“ – бъдещето в живота на българския и на така близките му по дух и душевност балкански народи от гледна точка на съвременните технологии.
Организатор на фестивала е Фондация „Имеон-Балкани” в партньорство със Съюза на българските художници, Европейската федерация на карикатуристите – FECO, Съюза на българските филателисти и Българското дипломатическо дружество.
Фестивалът е част от културния календар на министерството на културата и е под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Изложбата ще продължи до 25 ноември.

*****
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА УСМИВКИТЕ/SMILE ART FEST

ЩЕ ГОСТУВА В НОЩТА НА ИЗКУСТВАТА В СТАРА ЗАГОРА

На 30 септември, Международният фестивал за пощенско изкуство (Mail Art), хумористична рисунка и карикатура ще гостува в Нощта на изкуствата в Стара Загора със Smile Art хепънинг, а от 27 септември до 5 октомври представителна изложба от Фестивала на усмивките ще бъде експонирана във фоайето на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Посетителите ще могат да видят номинираните за награда творби, да дадат своето предпочитание за най-добра рисунка и да участват в томбола с награди.

 Седмото издание на Smile Art Fest-а е на тема „Дестинация Балкани – Дестинация България“, която е допълнена от генералния спонсор на фестивала – Пощенска банка с още една конкурсна категория – „Дестинация: Бъдеще“, свързана с мотото на нейната 25-та годишнина.

Патрон на фестивала е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски.

Организатор на събитието е фондация „Имеон-Балкани“ в партньорство с Министерството на културата, Световната федерация на карикатуристите – FECO, Съюза на българските художници, Съюза на българските филателисти и Българското дипломатическо дружество.


линк към събитието: https://www.facebook.com/events/1593275760968877/

***** 


https://www.facebook.com/events/960137717427926/

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА УСМИВКИТЕ/SMILE ART FEST ЩЕ ГОСТУВА В РУСЕ!

От 16 до 26 септември в централното фоайе на Доходното здание ще бъдат експонирани повече от 100 номинирани за награда творби от Международния фестивал за пощенско изкуство (Mail Art), хумористична рисунка и карикатура. Зрителите ще могат да видят интерпретациите на майсторите на рисувания хумор от цял свят на тема България, Балканите и балканските нрави.
Организатор на Фестивала на усмивките е фондация „Имеон-Балкани“ в партньорство с Министерството на културата, Световната федерация на карикатуристите – FECO, Съюза на българските художници, Съюза на българските филателисти и Българското дипломатическо дружество.
Главната тема „Дестинация Балкани – Дестинация България“, е допълнена от генералния спонсор Пощенска банка с още една конкурсна категория – „Дестинация: Бъдеще“, свързана с мотото на 25-тата ѝ годишнина.
Патрон на фестивала е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски.

Откриване:
16 септември 2016 г.
от 18.00 ч.
Доходно здание – централно фоайе
площад “Свобода” № 4


линк към събитието: https://www.facebook.com/events/960137717427926/ 

***** 


https://www.facebook.com/events/580726562099126/

От 4 до 11 септември в Дома на културата „Борис Христов” ще бъдат експонирани номинираните за награда творби, в които майстори на рисувания хумор от цял свят представят своето виждане за нашата страна, Балканите и балканските нрави.
В Българската културна столица ще се проведат заседанията на международното жури, като трима от неговите членове ще подредят свои изложби в Капана.
Румънският карикатурист Кристиан Топан – в галерия „PLOVEDIV”, Махмут Акгюн от Турция в галерия „Лаутлиев”, а българският „майстор на карикатурата” Анатолий Станкулов ще покаже в Point Blank Gallery изложба сатирична живопис със 17 еротични реплики на картини на Модилиани.
SMILE ART FEST-ът ще стартира в Пловдив на 5 септември от 18.30 ч. с Cartoon Smile Session с участието на членовете на журито на площада на ул. Христо Дюкмеджиев № 10 в Капана, където ще бъде експонирана и изложба на открито с творби от фестивала.
Смайл хепънингът ще продължи на същото място и през следващия ден. Чрез иновативните устройства Bamboo-Spark, осигурени от Пощенска банка, нарисуваното от карикатуристите веднага ще може да бъде дигитализирано и запаметено като файл на телефон или компютър.
Събитието се провежда с любезното домакинство на община Пловдив.

*****
 Фестивалът на усмивките / SMILE ART FEST 2016 събира в България майсторите на рисувания хумор от цял свят за седми път. Фестивалът е на конкурсен принцип и е открит за всички професионалисти в сферата на карикатурата и хумористичната рисунка, които могат да изпратят за участие своите творби до 16 август тази година. Организаторите от фондация „Имеон-Балкани“ са определили тема на конкурса „Дестинация Балкани – Дестинация България“, а Пощенска банка добавя още една конкурсна категория с поглед напред - „Дестинация: Бъдеще“, свързана с мотото на 25-тата й годишнина.
Откриването на фестивала ще бъде в Бургас 19.08.2016 г. от 19:00 ч. в галерия „Георги Баев“. Специални гости на първия ден от фестивала ще бъдат популярните карикатуристи Чавдар Николов и Анатолий Станкулов, които ще рисуват на живо с иновативните устройства Bamboo – Spark, осигурени от Пощенска банка. Посредством тях, нарисуваното на хартия веднага може да бъде дигитализирано и запаметено като файл на телефон или компютър чрез нова модерна технология.
Най-добрите карикатури ще бъдат оценени от авторитетно международни жури и отличени с парични и специални награди. Фестивалът ще посети още Пловдив, Стара Загора, Русе и София.

линк към събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/smileartfest/

For 7th time SMILE ART FEST 2016 gathered in Bulgaria masters of drawing humor from all around the world. The festival is an open contest for all professionals drawing in the field of caricature and humour. This year the themes is "Destination Balkans - Destination Bulgaria" and "Destination: Future" associated with the motto of our general sponsor Postbank and their 25th anniversary.
The opening of the festival will be in Burgas on 8th of August 2016 at 19:00 pm in Gallery "Georgi Baev". Special guests of the festival will be famous cartoonists Chavdar Nikolov and Anatoliy Stankulov who will draw live with the innovative devices Bamboo - Spark, provided by Postbank. Through them, drawings on paper can be immediately digitized and saved as a file on a phone or a computer via new advanced technology.
The best cartoons will be judged by a distinguished international jury and awarded with cash and special prizes. The festival also will visit Plovdiv, Stara Zagora, Ruse and Sofia.